Inteview door Jelmer Birkhoff, 12 juli 2004
http://www.birkhoffblast.nl
<< back to reviews

 

Ha Willem hoe is het?
- Uitstekend dank je.

Kun je Arminius eventjes voorstellen aan de lezers?
- Arminius is een vijfkoppige Dordtse death metal formatie opgericht in 1998 met toen als doel zware Burzumachtige black metal te maken. In 2001 hebben we een band wisseling gehad en hebben we het roer omgegooid. We zijn death metal gaan maken.

Waarom is het roer omgegooid. Is dit gekomen door de nieuwe muzikanten of waren jullie het black metal spelen gewoon zat?
- Eigenlijk beide, na twee jaar blackmetal is het wel tijd voor iets anders. Black metal op de burzum manier is vrij saai om te spelen. De nieuwe gitarist Walter en drummer Lex speelden al geruime tijd deathmetal in Lamentation en ze wilden er een schepje bovenop doen bij Arminius.

Wat was de rede voor de band wissel, was er ruzie in het Arminius kamp?
- Hehe, Japer de oude bassist emigreerde naar Ierland en met de drummer had ik inderdaad een geschil over muziek en talent enzo.

Is die drummer vrijwillig weggaan of is hij eruit gekickt?
- Daar zijn we nog steeds niet over eens, we hebben beide onze eigen versie van het verhaal.

Achter de naam Arminius gaat een verhaal schuil, kun je dit uitleggen aan ons?
- Arminius is een Germaanse generaal die rond het jaar 0 drie Romeinse legioenen in het teutenborger woud heeft verslagen. Deze legioen zijn uit schande nooit meer door de Keizer heropgericht. Het is een keerpunt in de Romeinse expasie drift. Na deze veldslag hebben de Romeinen besloten niet verder uit te breiden. Ze hebben niet meer geprobeerd de Rijn over te steken.


Vanaf de oprichting in 1998 is er nog maar een demo uitgebracht die goed is voor een krap kwartiertje muziek. Jullie schijnen niet echt een productieve band te zijn?
- Feitelijk is alle muziek die op die cd staat gemaakt na 2001. We hebbn ook te maken gehad met veel bandwisselingen en dat komt de vooruitgang niet ten goede. We zijn van plan ergens in december/januari een full-length cd op te nemen met daarop een heel stel nieuwe nummers. Als dat lukt valt het allemaal nog wel mee, hehe.

Jullie eerste demo is erg goed ontvangen in de pers maar als ik het goed heb is Arminius nog steeds ongelabeld. Waarom neem je niet eerst nog een demo op om de aandacht van labels te trekken?
- Het plan is om een kwalitatieve veel betere cd op te nemen dan de vorige. Van die cd gaan we een paar nummers naar labels sturen. We maken dus een promo van de cd om labels te interesseren.

Ben je niet bang dat dit een beetje een duur grapje gaat worden dan?
- We bereiden ons goed voor alvorens de studio in te gaan en we gaan het klusje in drie dagen klaren. De promo's die de labels krijgen branden we zelf. Op die manier proberen we de kosten een beetje te drukken.

Heb je al bepaalde labels in je hoofd?
- Ach, de gebruikelijk metal labels, eerst de grote en dan de kleinere, zelf lijkt het me aardig om bij cold blood industries te komen. Maar je weet het nooit, het hangt natuurlijk maar af van de persoon die het luistert, of ie tijd en geld heeft of ie goed geslapen heeft etc.

Cold Blood Industries is er een tijdje gelden mee gekapt………..
- Zo zie je maar, dat is nog een voorwaarde waaraan een label moet voldoen, ze moeten wel bestaan......

Haha. Ze zijn verder gegaan met Ebony Tears, dit leek een nuttiger en meer succesvol label te zijn. Wat vind jij hiervan?
- Ik weet niet wat ze met Ebony tears doen, ik wens ze uiteraard veel succes.

Ebony Tears is meer Gothic. The Wounded en To Elisium zitten hier.
- Ik ben niet zo into Gothic, ik luister voornamelijk naar Death en Black en legendarische bands als Slayer en Celtic Frost.

Ik neem aan dat deze band ook van invloed zijn op de muziek van Arminius?
- Slayer zeker, maar ook wel Deicide en Morbid Angel. We hebben onlang trouwens een cover van Angel Corpse toegevoegd aan onze set.

De Nederlandse metal scene is behoorlijk vol. Hoe gaat Arminius zich proberen te onderscheiden van de rest van de bands in haar genre?
- Dat is inderdaad heel moeilijk, er zijn veel goede bands in Nederland. Het enige wat je kan doen is interesante numemrs maken volgens je eigen smaak en je zaakjes op orde hebben qua organisatie. Wij willen gewoon blazen en dat is volgens mij ook waar het om gaat.

Organisatie is inderdaad heel erg belangrijk, daar schort het bij Birkhoffblast ook nog wel eens aan. Hoe is het daarmee bij Arminius gesteld?
- Het lastigste is het hele zaakje bij elkaar houden maar op het moment zit het solide in elkaar. Groot respect voor alle band die al jaren in de zelfde formatie spelen. An de andere kant kan een bandwisseling ook voor nieuwe mogelijkheden zorgen.

Ja, jullie hebben nogal wat ervaring met bandwisselingen. Hoe kijken jullie als band hier nu tegen aan?
- Ach het is voor het maken van nieuw materiaal niet zo best, ze moeten weer ingespeeld worden en dat kost tijd. Maar onze nieuwe zanger is nu al weer een drijvende kracht in Arminius en zijn stem is ook beter geschikt voor onze muziek dus dat is weer een voordeel.

Ik ben eigenlijk leeg. Dus ik ga je bedanken voor het interview en vragen of je zelf nog wat aan het interview wilt toevoegen.
- Ja, dat iedereen onze cd maar mogen kopen en flink mogen pitten als als ze ons op het podium tegen komen en uiteraard dat Birkhoffblast maar veel zege ende glorie mogen oogsten.

<< back to reviews